Микроблейдинг / Микропигментация

Забързаното ежедневие, стресът и безкрайните задачи от ежедневието, правят полу-перманентния грим все по-предпочитан вариант за перфектна визия по всяко време. Някои от предимствата на полу-перманентния грим са, че веднъж поставен, не изисква време за освежаване през деня, изглежда винаги добре и е устойчив на външни фактори . Всичко това го прави бърза и ефективна алтернатива на ежедневния грим, а защо не и на този за специални поводи.

И все пак – какво представлява полу-перманентният грим на практика и какви са разликите в различните техники, които се прилагат за направата му?

Полу-перманентният грим представлява козметична процедура, при която се прилагат специални пигменти в кожата, за да се постигне светлосянка и ефект на грим. Процедурата обикновено използва фини и разтворими пигменти, които с времето се разграждат постепенно в кожата и ако гримът не се освежи след определен период от време, пигментите избледняват напълно. 

Полу-перманентният грим има широко приложение, но най-популярна остава употребата му за подчертаване на веждите, очите и устните. За постигане на естетически издържани резултати, от ключово значение е гримът да бъде поставен от висококвалифициран специалист, както и качеството на пигментите и инструментите, с които се работи. Не по-малко важна е техниката на грим, която се подбира строго индивидуално – според предпочитанията на клиента и зоната, върху която се работи.

Съществуват няколко основни техники на полу-перманентен грим. По-долу ще се спрем на трите основни метода – микроблейдинг, микропигментация и перманентен грим – като ще обсъдим разликите, предимствата и недостатъците на всеки един от тях.

Микроблейдингът, известен още като 3D вежди „косъм по косъм“, е китайски ръчен метод, при който се правят разрези в кожата с микроигли и в тях се поставя пигмент. Така се създават така наречените “косъмчета” .

Перманентният грим или татуирането, от друга страна, се създава различен, плътен ефект,  който не може да имитира естествения косъм.

Микропигментацията е метод при който в зоната на епидермиса (най-повърхностния слой на кожата) се поставя оцветяващ пигмент с помощта на много фини игли. Тази техника представлява въвеждане на микродози от специализирани пигменти, предназачени за пигментирането на горните слоеве на епидермиса в дълбочина от 0,3 до 0,5mm. Благодарение на повърхностната работа, методът е атравматичен за кожата, за разлика от всички други иглови методи.

При микропигментацията фиксирането на пигмента в кожата се осъществява без образуването на татуировъчни ръбци и редки линии, което гарантира равномерното му избледняване във времето. Така с тази техника може да се създаде ефект на опушен грим на вежди, устни и клепачи.

Основна разлика между трите метода е дълбочината на проникване на пигмента. При микроблейдинг пигмента прониква до границата между епидермиса (повърхностният слой на кожата) и дерма (по-дълбокият слой, намиращ се под епидермиса), при перманентния грим достига дълбочина до 1мм, попадайки в дермата, а при микропигментацията се разпределя контролирано и равномерно в границите на епидермиса, чрез множество разпръснати малки точици. 

Трайността на микроблейдинга е между 6 месеца и 1 година, при микропигментацията ефектът трае между 1 и 3 години, а перманентният грим, който по своята същност е татуировка, остава за цял живот. При всеки един от методите, кожата на мястото на третиране се възстановява бързо и напълно.

Начинът на „стареене“ на цветовете при различните техники също е различен. По-повърхностните методи използват пигменти, които са минерални (оксидни), хибридни и органични. При всяка кожа, начинът на заздравяване и цветът който остава, са различни. Това във голяма степен, зависи от кожата. Цветът от техниката “микропигментация ” изсветлява постепенно, като с течение на времето изчезва напълно.

При перманентния грим, подарди по-голямата дълбочина на работа и пигментите, съдържащи голямо количество въглерод, с течение на времето, наблюдаваме една не красива промяна в цвета. Това е и причината с годините татуировките да придобиват нежелан синкав цвят, а тази техника на грим да става все по-малко предпочитана.

Микроблейдингът е подходящ основно за суха кожа. Ако кожата ви е по-мазна, пигментите изсветляват по-бързо и се “разливат”, което не води до желания и очакван резултат. След втора-трета процедура, косъмчета не се забелязват, защото са се слели изцяло. Също така, при микроблейдинг се забелязват микро белези, от разрезите при процедурата, които с времето не се възстановяват, дори и цвета да изчезне. Върху такива белези се работи трудно, тъй като е променена структурата на кожата.

Микропигментацията, за разлика от другите све техники, е подходяща за всякакъв тип кожа, както и може да се използва не само за вежди, но и за подчертаване и оцветяване на устните, очна линия или дори само междумигленото пространство. 

 

Очи

Казват, че един поглед може да замести хиляди думи, и че изразителните очи са прозорец към душата. Не е изненада, че микропигментацията на очи е една от най-предпочитаните процедури сред нашите клиентки в последните години. Това, на практика, представлява очна линия, която може да бъде основно два вида – класическа или опушена. 

При избор на вида очна линия се взима не само личното предпочитание, но и основни индивидуални характеристики на клиента, като форма на окото, симетрия, тип кожа, еластичност на кожата, и др.

Класическата очна линия е красив вариант, когато кожата на клепача е гладка и еластична, горният клепач е стегнат и не се наблюдава отпускане. Класическата очна линия стои плътно и въпреки че, с формата и дебелината й може да се варира, тя все пак силно подчертава окото, а заедно с това и евентуални асиметрии или несъвършенства.

Опушената очна линия е прекрасна алтернатива, която е много по-универсална и подхожда на всяка форма на очите, като едновременно подчертава и омекотява погледа. При тази техника, предпочитаният цвят се постига като се работи с няколко пигмента в градиент от поне 3-4 цвята. По този начин, очната линия стои леко и фино, а в зависимост от предпочитания цвят, може да бъде дори незабележима.

Техниката на опушена очна линия има и сериозно предимство при разграждането на цветовете, тъй като позволява много по-естествено “отмиване” без това да наруши естетическата цялост на грима.

Микропигментацията на очи е почти безболезнена процедура, тъй като се работи с локална анестезия под формата на крем. Техниката предполага работа в непосредствена близост до ръба на миглите, затова е важно окото да е спокойно и отпочинало преди процедурата. Важно е да се отбележи също и че е препоръчително употребата на изкуствени мигли да се преустанови за период от поне 5 дни преди процедурата, за да се сведе до минимум рискът от нежелани реакции.

Нормално е да очаквате, че непосредствено след направената очна линия, ще има период на заздравяване на кожата, като ретуш се прави, след като кожата се е възстановила напълно. А това е изключително индивидуално и зависи от много фактори, включително и колко стриктно са спазвани препоръките за поддръжка непосредствено след процедурата. 

Трайността на очната линия зависи от типа кожа, но генерално, при опушена очна линия, освежаване може да се направи след период от 3 до 5 години, а при класическа – след 2 до 4 години.

 

Вежди

Красивите и подчертани вежди са рамката на лицето. Все по-често нашите клиенти се обръщат към нас с желание за полу-перманентен грим и максимално естествен краен резултат, който ще подчертае естествените форма и цвят и цялостно ще освежи визията. Разбира се, крайният резултат при процедурата зависи от техниката, която ще се използва, а това е въпрос на индивидуално предпочитание за плътността, формата, издръжливостта на пигмента, както и индивидуалните характеристики на кожата на клиента. 

Микропигментацията, например, е най-предпочитаният вариант, ако желаете да постигнете подчертани и красиви вежди, които изглеждат натурално. С тази техника се постигат завидни резултати, дори когато е необходимо да се направи лека корекция във формата на веждите. Тъй като с този метод на работа се работи машинно и изключително фино, кожата се третира само на повърхността. Чрез многобройни малки точици, приложени със специален за целта инструмент, техниката създава усещане за светлосенки и постига изключително естествен и траен краен резултат. Микропигментацията успешно постига визия “опушен грим”, като играе със светлосенки за постигане на максимално натурална визия.

За разлика от микропигментацията, микроблейдингът на вежди използва малки ножчета, наречени “блейдове”, за да се създаде илюзията за по-естествени косъмчета в областта на веждите. Микроблейдингът предоставя по-фини и по-естествени резултати отколкото традиционното гримиране на вежди, но е по-болезнен в сравнение с микропигментацията, както и резултатите не са така трайни.  

Въпреки че, първоначално поставен, микроблейдингът стои красиво и естествено, методът не е подходящ за клиенти с комбинирана или мазна кожа, тъй като омазняването води до по-бързо разграждане на пигмента в кожата и контурът на “косъмчетата” бързо губи формата си. Микропигментацията, от друга страна, е приложима при всеки тип кожа и запазва качествата си много по-дълго, в сравнение с микроблейдинга.

Важно е да се вземе предвид, че непосредствено след направената процедура – независимо от техниката – има период на заздравяване на кожата. Разбира се, въпреки че се работи на повърхността на кожата, тя все пак остава леко травмирана – в следствие на това, за кратък период от време, може да се наблюдава зачеряване, повишена чувствителност, както и лек оток, който обикновено отшумява в рамките на 2 до 5 дни. 

Трайността на микроблейдинга варира между 6 месеца и 1 година, а ефектът на микропигментацията трае между 1 и 3 години. Разбира се, за устойчивостта на грима от ключово значение е не само опитността на специалиста, но и качеството на пигментите, както и инструментите, с които се работи. След направената процедура, за издръжливостта на резултатите е важна и правилната поддръжка. При прилагането на която и да е от двете техники е необходимо клиентът да спазва стриктно съветите, предоставени от специалиста. Необходим е и ретуш в период до 3 месеца след първоначалната процедура. 

 

Устни

Чувствените устни са белег за женственост, а красивата усмивка пленява сърцата на околните. Някои от клиентките ни споделят, че след процедурата на микропигментация на устни, се чувстват “преродени”.

Устните са както силно уязвими на външни фактори – като реагират със сухота, раздразнение, инфекции, но и има много вътрешни такива, които влияят на красивия им вид. Обезцветяването на устните, например, както и дехидратацията, са все често срещани предизвикателства, които налагат постоянна грижа и внимание за доброто им състояние.

Микропигментацията на устни е един от най-лесните начини да придадете на устните си съвършения вид, който иначе можете да постигнете само с интензивна хидратация и наситен цвят червило, с които да “облечете” устните си. Предимството на микропигментацията е, че можете да подчертаете устните, да подобрите формата им, да наситите цвета и да подчертаете усмивката – като не е необходимо да полагате ежедневни усилия за това. След направената процедура е важно единствено да съблюдавате грижата за устните и да ги подхранвате с вазелин, за да запазите нивото на хидратация.

При микропигментацията на устни, изборът на пигмент е също толкова важен, колкото и техниката на поставяне. При подборът на цвят е важно да се вземе предвид какъв е естественият цвят на Вашите устни и колко наситен е той към момента. Това ще определи и наситеността и яркостта на крайния резултат след процедурата. Най-общо казано, при избора на пигмент, цветът трябва да се усеща и вижда като част от Вашите устни, затова съветваме пигментът да не е повече от 2 тона по-тъмен от Вашия собствен цвят. Не забравяйте, че непосредствено след процедурата, цветът на устните ще е по-тъмен от очаквания – нормално е да изсветлее с около 30-40% след заздравяване на кожата.

Техниката на микропигментация на устни може да бъде изпълнена така, че да контурира, коригира, запълни или “опуши” устните. Изборът е индивидуален и е от изключително значение да се направи консултация със специалиста, който ще извърши процедурата, за да се гарантира естетически издържаният резултат.

При контуриране, устните се дефинират в контурите, като се избере подходящ цвят и форма за постигане на желания ефект. Запълването с цвят, от друга страна, цели да се добави цвят в областта на устните, за да се подчертае тяхната форма и да се създаде визия на по-плътни устни. Това включва запълване на целия обем или само определени зони за корекция на неравномерности. 

Все по-предпочитан през годините е и “омбре” ефектът, при който цветът преминава постепенно от по-светъл към по-тъмен. Техниката предполага нанасяне на различни нюанси на пигмент в различни зони на устните. Като чрез микропигментацията е възможно също така и да се направи корекция на формата или да се постигне по-добра симетрия на устните за по-хармонична цялостна визия.

Важно е да се вземе предвид, че при микропигментацията на устни е възможно да се активира появата на херпес, ако той вече съществува в организма на клиента. Това е нормално и отшумява с възстановяване кожата на устните.

Трайността на грима е 3-4 години, като след първоначалната процедура е необходимо да се направи ретуш в рамките на до 3 месеца.